24/2/2020

Hoe bereken je je hoeveelheid stof?

Je hebt een model in gedachten,
maar hoe bereken je nu hoeveel je nodig hebt?

Hieronder geven we enkele tips mee om te berekenen hoeveel stof je nodig hebt. Tijdens het berekenen moet je rekening houden met je maat, je lengte, je stofbreedte en je stofrichting* (als die er is). 

Voor een blouse, een kleed of een jas
reken je meestal 1x de hoogte van je model +  de lengte van je mouw.
Wil je een breder model, dan is je stofbreedte van belang. Vergelijk de breedte van je voor-en rugpand met je stofbreedte. Kan je deze naast elkaar leggen, dan heb je 1x de hoogte nodig. Lukt dat niet, dan leg je je voor-en rugpand boven elkaar en neem je 2x de hoogte van je model. 

Vergeet bij de berekeningen de extra centimeters voor je naadwaarde en je zoom niet + eventueel kleine patroondelen zoals een kraag, manchetten, linten,… 

Kleine tip:
Als je je voor- en rugpand boven elkaar legt heb je vaak ruimte over om het patroon van je mouw ernaast te leggen. Lukt dat toch niet, dan reken je de hoogte van je mouw er extra bij.


Voor een rok met een rechte snit reken je meestal 1x de hoogte van je model. 
Wil je een breder model of heb je een stof met een print, dan is je stofbreedte weer van belang. Krijg je je voor-en rugpand niet naast elkaar, dan leg je ze boven elkaar en reken je 2x de hoogte van je model.
Heb je een groot motief of een heel duidelijke print en wil je dat deze overeenkomt, dan neem je best sowieso 2x de hoogte van je model.


Voor een broek
met rechte pijpen reken je meestal 1x de hoogte van je model.
Wil je bredere pijpen of heb je een print met een heel groot of duidelijk motief, dan reken je best 2x de hoogte van je model. 

Kleine tip:
Je kan ook je patroondelen proberen in elkaar te schuiven zodat je maar 1,5x de hoogte van je model nodig hebt. Het vraagt iets meer puzzelwerk, maar oefening baart kunst en het is zeker het proberen waard met een effen stof.

*  Een stofrichting komt vaak voor bij prints of bij bv. velours. Hierbij is het belangrijk om al je patroondelen in dezelfde richting te leggen, allemaal met de zoom (de onderkant van je model) langs dezelfde kant.